maanantai 31. maaliskuuta 2014

Uusi valtionavustuksen hankehakemus

Avoin pienoispanimo-oppimisympäristö

Tämän vuoden valtionavustusten hankehakemuksissa on ryhmä "Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen" ja siellä edelleen painopistealue "Ammattitaidon saavuttamista tukevien digitaalisten oppimisratkaisujen pilotointi ja levittäminen".

Siis tämähän on juuri sopiva kohta, jonka turvin tätä virtuaalipanimon käyttöä voi vielä edistää muissakin oppilaitoksissa kuin meidän. Kun tähän lisätään vielä Tredun kokemukset Kiltakoulutoiminnasta ja sitä kautta somen käytöstä opetuksessa, saatiin aikaiseksi verkostohanke "Avoin pienoispanimo-oppimisympäristö".

Hakemus on jätetty ja nyt odotellaan päätöksiä, jotka pitäisi tulla kesäkuussa. Ja jos rahoitus tulee, hanke alkaa syksyllä 2014 ja loppuu joulukuussa 2015. Hankkeeseen osallistuvat Keudan lisäksi Tredu, Winnova, Stadin ammattiopisto, Ekami ja Sakky. Novida tulee kumppaniksi, mutta ei hae rahoitusta. Keuda toimii koordinaattorina.

Uuden hankkeen tavoitteet kirjattiin seuraavalla tavalla 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda on rakentanut, testannut ja ottanut opetuskäyttöön SecondLife-ympäristössä toimivan virtuaalipanimon, jossa oluen valmistusprosessia pystyy harjoittelemaan simuloidusti. Virtuaalipanimoa on esitelty rakentamis/käyttöönottohankkeen aikana usealle yhteistyökumppanille, jotka nyt haluavat hyödyntää sitä osana omaa opetustoimintaa. Lisäksi kumppaneiden kesken on tarve luoda yhteistyössä avoin oppimisympäristö, jossa verkosto voi jakaa osaamistaan pienoispanimoprosessista. Oppimisympäristössä olisi mahdollista hyödyntää mm. virtuaalipanimoa ja Kiltakoulujen pedagogiikkaa.

Hankkeen tavoitteena on luoda koulutuksen järjestäjien ja yritysten verkosto, jonka tehtävänä on luoda pienoispanimo-oppimisympäristö (esim. wiki-sivusto), joka on avoin kaikille käyttäjille. Oppimisympäristön käytön tavoitteina on mm.
 • hyödyntää virtuaalipanimoa opetuksessa (oluen valmistuksen kokonaisprosessin muodostuminen osaprosesseista ja osa/kokonaisprosessin harjoitteleminen virtuaalisesti)
 • hyödyntää ja edelleen kehittää Kiltakoulu-hankkeessa kokeiltuja sosiaalisen median työvälineitä (mm. blogit, wikit, QR-koodit)
 • kehittää oluen valmistuksen opetusta jakamalla hyviä käytänteitä ja osaamista pienoispanimolaitteiston käyttöönotosta, käytöstä sekä oluenvalmistuksen kemiasta ja laboratorioanalyyseistä.

Verkostohankkeen toimijat (koulutuksen järjestäjät) ovat
 • Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
 • Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä
 • Helsingin kaupunki
 • Tampereen kaupunki
 • Länsirannikon koulutus Oy
 • Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä (ei hae rahoitusta, mutta on mukana toiminnassa)
 • Savon koulutuskuntayhtymä

1 kommentti:

 1. Hei
  Saimme syksyn alussa tiedon, että valitettavasti tämä hankehakemuksemme ei ole saanut OPH:n rahoitusta. Voi, voi, mutta ehkä saamme muuten yhteistyön oppilaitostemme välillä heräämään?

  VastaaPoista