Panimolaitteistolla vedenlämmitystä mäskikattilassa. |
Kakkosluokkalaiset tekevät olutta prosessihallissa käsin. Kun se hallitaan, seuraavaksi opetellaan mäskäystä virtuaalipanimolla ja sen jälkeen harjoitellaan itse panimolaitteiston käyttöä esim. lämmittämällä pelkkää vettä mäskäyskattilassa.
Kuivain. |
Idun poistaja. |
Jauhatus. |
Sitten punnitaan mallasmäärä, mitataan vesimäärä ja mäskäys suoritetaan n. 65°C:ssa n. 15 min ajan.
Mäskäys. |
Jodikokeella varmistetaan, onko mäski valmista. Siis otetaan hieman mäskiä lautaselle, tipautetaan jodia ja jos mäski ei muutu mustaksi, mäski on valmis.
Ennen siivilöintiä mäski lämmitetään vielä lämpötilaan n. 80°C siivilöinnin helpottamiseksi. Siivilöinnissä erotetaan maltaat ja neste eli vierre toisistaan ihan normaalilla kotisiivilällä tai käyttäen panimolaitteiston siiviläammetta.
Ennen siivilöintiä mäski lämmitetään vielä lämpötilaan n. 80°C siivilöinnin helpottamiseksi. Siivilöinnissä erotetaan maltaat ja neste eli vierre toisistaan ihan normaalilla kotisiivilällä tai käyttäen panimolaitteiston siiviläammetta.
Rapa eli mallasjäte kaadetaan biojätteisiin. Vierre jäähdytetään pistämällä se pihalle pakkaseen. Toinen jäähdytystapa on upottaa vierteeseen kierukka, jonka läpi virtaa kylmä vesijohtovesi. Tämän jäähdytysteho ei oikein riitä ja niinpä on tehty myös niin, että vierrettä pumpataan letkussa, joka on kierretty kierukalle isoon, kylmällä vedellä täytettyy saaviin.
Kun vierre on sopivan lämpöinen, laitetaan sekaan hiiva, vesilukollinen korkki päälle ja astia sopivaan lämpöiseen paikkaan käymään. Vierrettä käytetään viikon verran, jonka jälkeen siitä tislataan etanoli. Ja siitähän voidaan valmistaa vaikkapa viskiä. Tai sitten käytetään vierre olueksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti